Velkommen hit!

Denne bloggen tilhører Ingunn Kjøl Wiig: Lektor i norsk ved Sandvika vgs i Bærum og Digital innovatør i Akershus fylkeskommune. Veileder ved nettbasert videreutdanning i IKT og skole, Nyweb/UiS. Holder kurs og foredrag om pedagogisk bruk av IKT, klasseledelse med mer. Grunnla delogbruk.no i 2009, et nettsted for lærere og andre som er engasjert i sosial web, IKT og undervisning. Mine ytringer her representerer kun meg selv og ikke mine arbeids/oppdragsgivere. Velkommen! 

Siste kommentarer:
mandag
jun272011

Curriculum 21: Essential Education for a Changing World


 

Vi har allerede hørt det mange ganger nå: Dagens skole er utstyrt og designet for fortiden, ikke fremtiden. I dag var det min tur til å høre på Dr. Heidi Hayes Jacobs fra Curriculum 21. Hun tok utgangspunkt i dette velkjente scenarioet og lanserte en rekke interessante problemstillinger. En av dem var "Læring kommer først, så teknologien - eller?" Teknologi endrer jo praksis. Vi kan ikke bare "legge til litt teknologi" på eksisterende praksis og tro at det er godt nok. Dersom vi tar i bruk teknologien først, så vil endringene komme nærmest av seg selv, i følge Jacobs. Det er bruk for helt nye kompetanser nå: Digital kompetanse, mediakompetanse, global kompetanse (se bildet). Vi må bruke tiden på dette, ikke kaste den bort.

Curriculum mapping er et nytt begrep for meg. Jeg forstår det som en operasjonalisering av læreplanen, altså hva, når og hvordan læring/undervisning skal foregå. For å lykkes med å gi kontrollen over læringen til den lærende må læreplanens mål opreasjonaliseres slik at den lærende kan møte forventningene fra det 21. århundret, ikke fra industrisamfunnet, i følge Jacobs. 

Stikkord for 21. århundrets læringsprosesser:

 

  •  Social production: learning to do
  • Social networking: learning to be
  • Semantic web: learning to know
  • Media grids: learning to be and do
  • Non-linear teaching/learning

 


Viktige spørsmå alle lærere trenger å reflektere over: What do we cut? What do we keep? What do we create?

Foredraget var kjapt og interessant, men det var ikke alt som var like lett å få tak i for en utlending når referansene var til amerikansk skolesystem. Publikum var veldig begeistret og kom med masse kommentarer og innspill. Hun er en kariasmatisk foredragsholder som jeg godt kunne tenke meg å høre flere ganger.

mandag
jun272011

På Blogger's Cafe

Nå sitter jeg på Blogger's Cafe her på ISTE og prøver å samle noen inntrykk fra messedelen av denne konferansen. Jeg har vært innom messehall B som var enorm. Det finnes også en hall A og C - minst. Produktutvalget er vanvittig. Jeg kan ikke fri meg fra å tenke at vi umulig kan trenge alt dette, men samtidig vet jeg jo godt at nye produkter erstatter gamle i rasende fart, så også i skolen. Her på konferansen er det iPad og andre håndholdte enheter som fremstår som det store nye i klasserommet, og det er klart at de er spennende. Vi har nettopp oppgradert skolene med bærbare pc-er til alle. Må vi nå tenke oss en ny satsning så alle kan få en iPad hver også? Det ser i hvertfall ut til at lærerne mener at de trenger en selv. Sikkert 80% av konferansedeltakerne ser ut til å ha en iPad i stedet for en pc, og det er ikke rart, den er utvilsomt enklere å bære med seg, og til enkle notater er det ikke behov for noe mer. Men den erstatter ikke pc-en heller, så ikke vet jeg om det virkelig er nok. Uansett: Det er ikke hva slags dings vi skriver på som avgjør læringsutbyttet, det er hvordan vi utnytter potensialet i det vi har til rådighet til sammen: Elevens ressurser, lærerens ressurser, infrastrukturen på skolen.

Om en liten stund skal jeg på seminar om Curriculum 21: "Upgrade curriculum content, skills, and assessments with contemporary replacements, digital tools, and global connections." Det blir spennende, og jeg skal notere flittig på den nye iPad'en min. Snart vet jeg kanskje bedre om iPad er tingen å bruke sammen med elevene også.

Med dette har jeg skrevet mitt første blogginnlegg på en iPad, og jeg har tatt bildet med padda også. Kult!?

søndag
jun262011

ISTE 2011 i Philadelphia

ISTE 2011 - International Society for Technology in Education - arrangeres for 32. gang i Philadelphia, USA i år, og jeg er med for første gang. Det er mye spennende å få med seg. Enorme messeområder, utallige forelesninger, men kanskje viktigst av alt en mulighet til å treffe folk fra hele verden med samme utgangspunkt i faglig fellesskap rundt utdanning. Ved frokosten i dag kom jeg i snakk med en inder ved navn Ajith Basu som jobbet med å tilby ambulerende utdanning til indiske barn som ellers ikke får gå på skole. Stifltelsen han arbeider for heter Agastya. Han var interessert i norsk utdanningssystem, og fortalte at deres satsningsområde i år var å studere hvordan en driver utdanning i Norge og i Korea (!). Ytterpunkter i utdanningssystemet, og han ville lære om begge. Antagelig er det en klok avgjørelse. Hva kan vi lære om av å samarbeide med en slik stiftelse? Jeg tror det viktigste er noe om hva slags engasjement en opplever hos barn som ikke tar utdanning som en selvfølge. Våre elever er flotte mennesker, men noen av dem kjeder seg for mye på skolen. Den som har nok av alt mister lett motivasjonen for å jobbe, ikke bare i Norge, men også i India. Den som har lite skjønner raskt at utdanning er et springbrett til et bedre liv. Men har du allerede et godt liv, hva da? Men samfunnet trenger at vi ikke blir for slappe. Uten stadig fornyet kunnskap løser vi ikke viktige problemer i fremtiden. Jeg er enig med Ajith: Det er alltid systemet som svikter, det er aldri elevene. Derfor må vi jobbe med å endre systemet.

fredag
jun102011

En ny start

Nesten et år har nå gått uten at det har manifestert seg i nye innlegg på bloggen min. Det kom til et punkt der jeg ikke lenger hadde noe særlig lyst til å skrive. Likevel har jeg i den siste tiden kjent et stadig større savn etter et passende sted å poste tanker om undervisning, IKT og skole. Det har vært et travelt år, og jeg ser selvsagt nå at det hadde vært klokere å notere litt mer av det som har skjedd underveis. Det vil si: Notater har jeg, men jeg savner den gode dialogen som ble så viktig for meg da jeg dro igang bloggingen i forrige runde. 

Jeg har tro på en grundig opprydning og utskiftning av og til. Forandring fryder og kan gi fornyet motivasjon. Blogger var et godt sted å være for meg lenge, men jeg synes nok at vi har vokst fra hverandre nå. Mitt nye sted på nettet skal være her hos Squarespace. Grunnen til det er at de tilbyr et fleksibelt system som jeg kan tilpasse til akkurat mine behov, på den måten jeg ønsker. Jeg har noen ideer om endringer i forhold til hvordan det var på den gamle bloggen (som du forresten finner arkivert i menyen øverst på siden). Disse endringene vil du se resultatet av her etter hvert. Foreløpig er dette mest for en byggeplass å regne, men jeg håper det med tiden blir riktig bra. Jeg håper du også vil like deg her.

Page 1 ... 1 2 3 4